Cara Nak Masak Rendang Tok

Gaulkan daging dengan bahan kisar serta serbuk ketumbar serbuk jintan putih dan jintan manis. Kacau dan masak sehingga terbit minyak.


Rendang Tok Youtube Youtube Com Watch V Gvmlesvhxvg Feature Youtu Be In Bahasa But Easy To Follow Resep Masakan Asia Masakan Malaysia Makanan

Daun salam adalah bahan kesenian rendang Tok.

. Gaulkan daging dengan ketumbar jintan manis dan jintan putih yang telah dikisar perap semalaman. 1 ketul isi kunyit. Tumis rempah 4 beradik buah pelaga bunga lawang cengkeh kilit kayu manis.

Juga 1 sudu rempah kari. Masak daging cincang seketika kemudian masukkan Pes Rendang Tok Mamas Delight kacau sebati dan ketepikan. Tumis sehingga naik bau.

2 sudu mkn lada hitam. 2 sudu mkn jintan manis. Masukkan daging yang telah diperap tadi.

Masukkan sedikit air dan masak dengan api perlahan hingga daging empuk. 1 kg daging - dipotong 1 12 inci kiub 2 cawan santan pekat 3 sudu gula melaka 2 sudu kerisik 1 sudu cili kisar. Bahan-bahan500 gram daging dipotong sebesar 3 inci 2 cawan santan pekat3 sudu besar kerisik2 sudu besar gula merah2 keping asam gelugor2 helai daun kunyit.

Setelah diperap masukkan daging yang diperap ke dalam kuali. 1-2 ketul kunyit hidup Sedikit air untuk kisar Bahan kisar halus B. Sebelum memasak atau panaskan atas periuk kuali pun keringkan dulu atas api supaya rendang yang dimasak tahan lama.

- 1 12 kg daging dipotong dadu mengikut saiz dikehendaki - 3 liter santan - 1 biji kelapa parut sangai jadikan kerisik sedikit isi kelapa dihiris kecil jadikan kepingan dan disangai - 2 helai daun kunyit beberapa helai daun salam - 3 batang serai dititik - 1 batang kulit kayu manis - 4 biji bunga lawang. Potong dadu timun dan lada benggala kemudian gaul bersama sauce garlic. Panaskan non stick pan dan tuangkan sedikit minyak utk mengoreng.

2 biji bawang besar 3 biji bawang putih 1 inci halia 3 inci kunyit 2 inci lengkuas 4 batang serai Bahan lain. Bahan-bahan yang diperlukan untuk memerap daging Bahan A. Simpan ke kegemaran.

1 kg daging potong kiub 33 inci 20 tangkai cili kering. Kemudian masukkan daging yang dah diperap semalaman tadi. Panaskan minyak dan tumis 3 sekawan bunga cengkih kulit kayu manis bunga lawang 3.

Lagi lama lagi bagus sebenarnya untuk rempah meresap elok ke dalam daging. Perasakan dengan garam dan gula. 6 ulas bawang putih.

Kalau mahu boleh tambah asam jawa sedikit dan daun kunyit yang diracik. Kacau atas api perlahan selama 3-4 jam. Tambah air jika perlu Bila daging nampak empuk masukkan semua baki kerisik dan kelapa kepingan kecil yang disangai tadi kacaukan.

2 sudu mkn ketumbar. Perap daging yg dipotong besar dengan bahan tadi. 2 sudu besar biji ketumbar 1 sudu besar jintan putih 1 sudu besar jintan manis Bahan-bahan Rempah 4 Sekawan.

Gaulkan daging dengan ketumbar jintan manis dan jintan putih yang telah dikisar perap semalaman. Selepas itu tuang santan dan kacau. 2 sudu mkn jintan putih.

Kemudian masukkan bahan kisar B kacau rata. Masak atas api perlahan sehingga air kering. Cara memasak rendang tok.

Masukkan kerisik gula melaka dan sedikit garam. 4 biji bawang besar. Selepas tu masukkan santan kerisik gula merah asam jawa dan air secukupnya.

Diikuti dengan bahan C pes rempah. Kacau sehingga daging mula empuk dan berwarna agak hitam dan kering dan supaya tidak hangit. Rendang Tok.

Masa nak simpan rendang dalam bekas pastikan bekas telah dilap kering. Masa nak menceduk pun kena pastikan juga sudip sudu atau senduknya kering. 15 biji cili kering 3 biji buah keras Bahan-bahan untuk sangai kisar halus.

5 biji buah keras. Masukkan daging gaul rata rata. 1 batang kayu manis 5 biji buah pelaga 2 kuntum bunga lawang 3 cengkih Bahan-bahan lain.

TIP Rendang Tok ini mesti kering dan ia akan bertukar warna kehitaman. Kacau sedikit biarkan ia masak. Gaul dan masak dengan api perlahan.

Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Lagi lama lagi bagus sebenarnya untuk rempah meresap elok ke dalam daging. Panaskan minyak dan tumis 3 sekawan bunga cengkih kulit kayu manis bunga lawang Masukkan daging yang telah diperap tadi.

Resepi Rendang Tok Bahan. Tumis serai sehingga layu sedikit. Panaskan minyak kemudian tumiskan 4 sekawan iaitu kayu manis bunga lawang cengkih pelaga dan daun pandan.

150g Rempah rendang tok Beli rempah dari gerai no1 di Pasar Kuala Kangsar minta rempah untuk sekilo harganya RM250 3-4 liter santan 3 biji kelapa 3 sudu kerisik dari 12 biji kelapa 100g gula kabung anggaran 2-3 kuntum bunga lawang 2 inci kulit kayu manis 5-7 kuntum bunga cengkih Garam secukup rasa 2 sudu Cara membuatnya. Cara Menyediakan Resepi Rendang Tok Resepi Tradisi Orang Perak 1. Setelah diperap masukkan daging yang diperap ke dalam kuali.

1 sudu besar lada hitam 1 sudu besar ketumbar 12 sudu besar jintan hitam 12 sudu besar jintan putih Bahan untuk dikisar. Masakkan rendang tok ini biar betul-betul kering. Gaulkan daging dengan bahan kisar serta serbuk ketumbar serbuk jintan putih dan jintan manis.

Masukkan sedikit air dan masak dengan api perlahan hingga daging empuk.


Rendang Tok Memasak Resep Masakan


Rendang Tok Yg Sangat Mudah By Kak Zaidah Youtube Beef Stew Recipe Food Recipes


Rendang Tok Bonda Mertua Yang Sedap Di 2021 Resep Masakan Resep Masakan Malaysia Resep Makanan


Resepi Rendang Daging Simple Bahan Bahan 1 2 Kg Daging Pejal Kali Ni Guna Top Side Agak Lembut 1 2 Kg Santan Pekat 4 La Cooking Chicken Recipes Recipes

No comments for "Cara Nak Masak Rendang Tok"